Theaititos Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Βιογραφικό - Δημοσθένης Παναγιωτάκος

Αρχική / Ομάδα Υλοποίησης / Δημοσθένης Παναγιωτάκος, PhD

Responsive image

Δημοσθένης Παναγιωτάκος, PhD


Καθηγητής Βιοστατιστικής – Επιδημιολογίας της Διατροφής
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Ο Δημοσθένης Παναγιωτάκος είναι Καθηγητής Βιοστατιστικής, Μεθοδολογίας της Έρευνας, και Επιδημιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Έχει πραγματοποιήσει σπουδές στην Ελλάδα, την Αγγλία και μεταδιδακτορική έρευνα στην Αμερική, στα αντικείμενα των Μαθηματικών, της Στατιστικής, της Βιοστατιστικής, της Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας και της Επιδημιολογίας των καρδιαγγειακών παθήσεων. Διδάσκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το 1998, έχει επιβλέψει την εκπόνηση 12 διδακτορικών και περισσοτέρων από 60 διπλωματικών διατριβών. Έχει δημοσιεύσει 8 μονογραφίες, 3 βιβλία, καθώς επίσης και περισσότερα από 580 άρθρα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, που έχουν λάβει 13.500 αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία (h-index: 54) και που σύμφωνα με διεθνείς βιβλιομετρικές βάσεις δεδομένων τον κατατάσσουν στο TOP 5% ανάμεσα στους Ευρωπαίους επιστήμονες στο γνωστικό αντικείμενο. Μέχρι σήμερα έχει επιβλέψει 12 ερευνητικά πρωτόκολλα, και συμμετάσχει σε 14 πρωτόκολλα ως βασικός ερευνητής. Είναι Visiting Distinguished Professor στο Τμήμα Kinesiology & Health, School of Sciences & Arts, Rutgers University, USA. Επίσης, διδάσκει ως προσκεκλημένος καθηγητής σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, ενώ υπήρξε επισκέπτης Καθηγητής στο Georgetown Medical Center/VAMC, Washington DC. Έχει δώσει περισσότερες από 140 προσκεκλημένες ομιλίες στην Ελλάδα και σε 16 χώρες του κόσμου. Είναι συντάκτης σε 7 διεθνή επιστημονικά περιοδικά, κριτής ερευνητικών πρωτοκόλλων σε διεθνείς και ελληνικούς φορείς, καθώς και άρθρων σε περισσότερα από 70 διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Την περίοδο 2013-2013 διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής, ενώ την περίοδο 2014-2016 ήταν Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας & Αγωγής και μέλος της Συγκλήτου του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Από τη θέση αυτή παραιτήθηκε το 2016 για να αναλάβει Αναπληρωτής Πρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού, Έρευνας και Ανάπτυξης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Για 6 διαδοχικά έτη (2009 - 2015) υπήρξε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΜΣ "Εφαρμοσμένη Διαιτολογία - Διατροφή", ενώ για δύο διαδοχικές θητείες (2011-13, 2013-15) υπήρξε Διευθυντής του ΠΜΣ, όπου και πραγματοποιήθηκε αναμόρφωση και μεγάλης κλίμακας διεύρυνση του ΠΜΣ. Το ακαδημαϊκό έτος 2010-11 υπήρξε αιρετό μέλος της Συγκλήτου του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Τις διετίες 2009-11 και 2011-13 διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Ερευνών και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου. Από το 2005 έχει συμμετάσχει σε διάφορες επιτροπές του Τμήματος, αλλά και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με ακαδημαϊκό και αναπτυξιακό αντικείμενο.

Από τον Απρίλιο του 2016 και με πενταετή θητεία (2016-2021) είναι μέλος της Scientific Committee on Health, Environmental and Emerging Risks, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (θέση που κατέλαβε κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού). Από το 2011, με απόφαση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ορίσθηκε τακτικό μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΦΕΤ (ΕΣΕΤ), θέση την οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα μετά την ανανέωσή για δεύτερη τριετία (2013-16). Το 2011, με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ορίσθηκε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ), με τομέα αρμοδιότητας την Επιδημιολογία, θέση που κατείχε μέχρι το 2014. Από το 2005 έχει συμμετάσχει ή και προεδρεύσει σε διάφορες επιτροπές για την Υγεία και τη Διατροφή, φορέων των Υπουργείων Υγείας, Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης (ενδεικτικά, Επιτροπή Καθορισμού Ασφαλιστικών Καλύψεων, ΚΕΣΥ, Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής). Τη διετία 2004-6 διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας και Αθηροσκλήρωσης, τις περιόδους 2006-8 και 2008-10 διετέλεσε Εδικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, ενώ τις περιόδους 2010-12 και 2012-2014 υπήρξε Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης. Διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας του ΔΣ του Ελληνικού Στατιστικού Ινστιτούτου (2014-16) και σήμερα είναι Γενικός Γραμματέας (2016-2018). Από τον Ιούνιο του 2016 είναι Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης (2016-2018).

Είναι μέλος σε 6 Ελληνικές και 8 διεθνείς Επιστημονικές Εταιρείες, εκ των οποίων στο American College of Epidemiology και στην Royal Society of Public Health είναι εκλεγμένος εταίρος (Fellow). Επίσης, υπήρξε επιστημονικός σύμβουλος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, του Council on Epidemiology and Prevention του American Heart Association και της Education Committee του American College of Epidemiology. Από το 2015 είναι μέλος του Συμβουλίου του Paralelo 40 - World Mediterranean Diet Surveillance System- ενός διεθνούς φόρουμ που δραστηριοποιείται σε θέματα που αφορούν την προάσπιση της μεσογειακής παράδοσης και του μεσογειακού περιβάλλοντος.

Για το επιστημονικό του έργο και την γενικότερη προσφορά του έχει λάβει βραβεύσεις από Ελληνικούς και Διεθνείς επιστημονικούς Οργανισμούς και Εταιρείες, Έπαινο από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, καθώς τιμητικές διακρίσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι ενεργός πολίτης και ευαισθητοποιείται σε θέματα κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία.